Publikácia Kocákovcov získala ocenenie

08.12.2009 Celý región

Vranov nad Topľou 8. decembra (TASR) - Na šiestom ročníku celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2009 v Martine získala v týchto dňoch prvé miesto v kategórii zbierky ľudovej slovesnosti, ľudové príslovia, porekadlá a ...
Dielo venujúce sa folklóru horného Zemplína uspelo v konkurencii asi 200 ďalších súťažných diel.
\"Kniha, ktorú sme vytvorili v spolupráci s mojím otcom Štefanom Kocákom je komplexným folklórnym materiálom, ktorý poukazuje na tradície viažuce sa k rodinnému obradovému cyklu. Ten sa v stručnosti začínal narodením a krstinami, pokračoval mládenectvom, ženbou a zvyklosťami viažucimi sa k úmrtiu človeka, \" uviedol pre TASR spoluautor knihy Peter Kocák, ktorého úlohou bolo pri tvorbe diela hudobné spracovanie viac ako 330 ľudových piesní. Viaceré z nich sa zaznamenávali počas rokov v obci Zámutov vo Vranovskom okrese. Podľa slov spoluautora bola práve táto dedina kedysi významným žriedlom ľudovej kultúry hornozemplínskeho regiónu.
Peter Kocák zároveň priblížil, že publikácia obsahuje aj kompletný kalendárny obradový cyklus. \"Ten začínal cirkevným rokom v období adventu a pokračoval zvykmi cez vianočné obdobie, fašiangy, následne jarnými a letnými zvyklosťami či regrútskou odobierkou. \" Dielo obsahuje mnoho ďalších zvykoslovných obyčají, ako napríklad povier týkajúcich sa bývania či ľudového odievania.
\"Materiál ku knihe, ktorý som zbieral od 60. rokov 20 storočia sa mi v určitom čase nahromadil na veľké množstvo rukopisov, ktoré si vyžadovali spracovanie do ucelenej podoby, \" priblížil spoluautor knihy Štefan Kocák. Hlavným zámerom nášho úsilia bolo zaznamenať ľudové tradície našich predkov. \"Na našu tradičnú ľudovú kultúru musíme byť hrdí, pretože sa od nej v minulosti odvíjali životy našich otcov a mám. \" Podľa jeho slov by mala mať ľudová tvorba svoje pevné miesto aj v súčasnosti, napríklad v učebných osnovách základných škôl. \"Kedysi som sa stretával s mládežou, ktorá poznala ľudové piesne a ovládala základné kroky pre viacero ľudových tancov, \" konštatoval Kocák. V tejto súvislosti uviedol, že aj napriek mnohým významným životným udalostiam, ako sú stužkové slávnosti či svadby mladomanželov, ku ktorým sa viaže tanec a spev, sú hudobné a tanečné znalosti dnešnej mladej generácie dosť obmedzené.
Autori 685-stranovej publikácie sa dlhé roky venujú mládeži prostredníctvom folklórneho súboru Vranovčan. \"Sme radi, že svojou prácou oslovujeme nielen našu mládež či bežných ľudí, ale že sa nám zároveň dostalo uznania aj z kruhov odbornej verejnosti, \" poznamenal Peter Kocák. Ako dodal, zber piesní, zvyklostí či porekadiel bude pokračovať aj naďalej a v spolupráci so svojím otcom plánuje v budúcnosti ich ďalšie knižné spracovanie.
 

Vyberte región